Publicat în De pus sare pe rana

Un zambet pentru Romania!

De la draga de Irina am preluat leapsa care vad ca promite sa se intinda cam cat postul Pastelui. Multe sunt motivele pentru care imi iubesc cu adevarat tara. Incepand cu traditii si obiceiuri si terminand cu trasaturi de caracter si oameni celebri… toate ma fac sa fiu mandra de tara asta a mea, care nu a stiut insa niciodata sa se puna in valoare in fata celorlalti. Macar sa ramanem curat romani in ochii nostri!

Un prim motiv demn de mentionat reprezinta modul in care se incondeiaza ouale de Pasti. Spuneti si voi, in ce tara ati mai vazut o asemenea indeletnicire ridicata la rang de arta? Atata migala, atata munca, doar pentru a ne pastra traditia si astfel originalitatea! Nu-i asa ca persoanele care picteaza cu atata maiestrie ouale de Pasti merita o distinctie deosebita?

Portul taranesc, atat de diferit de la o zona romanesca la alta… Cusute cu fir de argint sau de aur sau pur si simplu croite din bumbac si dantelate pe margini, impodobite cu motive populare sau deschise catre modele noi, straiele taranesti pe care oamenii le poarta duminica la biserica si in general la zilele de sarbatoare reprezinta unul din elementele esentiale, reprezentative, ale poporului roman.

Dar nu numai traditiile si moda ne caracteriezeza poporul si ne situeaza undeva pe primele locuri in lume ca originali tate (asta zic eu si sa vad care are curajul sa ma contrazica), ci si calitatea romanului, inteligenta lui, imensa capacitate de adaptare pe care o are nu numai in fata oricaror vitregii ale sortii, dar si in ceea ce priveste schimbarea.

Pe langa asta, Romania noastra (de cele mai multe ori hulita in filmele americane, incepand cu La Piovra si terminand cu Pacificatorul sau mai recentele filme ale  lui Steven Seagal – pana la urma productii si actori comerciali deci nicidecum puncte de referinta) a oferit Occidentului (pentru ca s-a dovedit slaba si nu a stiut sa-i tina pentru ea) oameni cu minti luminate, care au plecat in Americi cu o baza sanatoasa de educatie, urmand ca peste ocean doar sa-si specializeze si perfectioneze mintea si studiile, ajungand chiar la… NASA.

Si, fiindca vorbeam de filme, Romania ocupa un loc special in sufletul meu pentru ca a stiut sa dea cinefililor productii autohtone de calitate si aici ma refer in special la filmele de dragoste (daca ziceam istorice, ma acuzati ca sunt desueta). Eu nu am vazut un film mai frumos decat “Declaratie de dragoste” si indraznesc sa-l clasific dupa celebrul Love Story american.

Pentru ce imi mai iubesc tara? Pentru copiii minunati pe care ii avem si aici vreau sa mentionez minunatul obicei de a serba ziua de 1 Iunie intr-un mod care ne caracterizeaza doar pe noi. In anumite parti din Banat, copiii se pregatesc intens pentru aceasta zi. Iau lectii de dans, isi pregatesc costumele populare si, in ziua cu pricina, ies la hora pe ulita sau, daca vremea nu tine cu noi, la Caminul Cultural, unde se aduna cu zecile si incep cantecele si dansurile populare.

Si chiar acum mi-a venit in minte, a propos de celebrat, un alt motiv pentru care imi iubesc neamul. Dragobetele bate Valentine’s Day! Cum a aparut aceasta sarbatoare americana, cum romanasii nostri au scotocit prin traditii si au gasit mai vechiul si neluatul in seama Dragobete… Si au gasit de cuviinta ca mai degraba acesta merita sarbatorit… Sa speram ca mult mai frumos si mai original decat fratele de peste ocean.

Motivul numarul opt, pentru umila mea persoana, sunt medicii care … daca la noi sunt cei mai buni, afara sunt foarte buni (si sper ca ati observat superlativul absolut). Si pacat ca-si exercita aceasta performanta doar dincolo de granitele patriei lor.

Autoironia cu care romanul se trateaza in anumite situatii face din acest neam un veritabil generator de vorbe de duh care ne spun ca stim unde ne este locul… si evitam astfel sa cadem in atat de nesuferitul ridicol.

O trasatura duce la alta si autoironia duce… la modul original, de neconfundat, cu care romanul stie sa faca glume. Le scoate, ca sa zicem asa, din piatra seaca. Pana si copiii stiu sa spuna o poanta buna, inclinatia catre ras si voie buna mergand mana in mana cu motivul mentionat anterior.

Si spuneti voi! Nu e romanasul nostru demn de a fi luat in seama? Si nu numai pentru 10 motive, ci pentru o mie. Si daca nu gasiti alte motive, inventati-le! Ca romanul este si inventiv!

Asa ca dati leapsa mai departe si scrieti despre tara voastra!

Autor:

Intotdeauna mi-a placut sa scriu,... sa incerc sa-mi depasesc limitele, sa depasesc orizontul...

2 gânduri despre „Un zambet pentru Romania!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s