Publicat în De pus sare pe rana

Teatrul din studio

Si cand spun teatru, spun marionete. Adica papusile acelea pe care le poti manui dupa cum doresti. Si le poti pune in gura ce cuvinte sau replici crezi ca se preteaza. Sa va spun la ce spectacol de asemenea teatru am asistat eu. La o prima vedere, amuzant. Ca fond, trist rau de tot.

Respectiva scena a fost reprezentata de studioul unei televiziuni, gazda a unei emisiunidezbatere. Bun. Se trata un anumit subiect, s-au adus ca proba cadre, s-au pus intrebari si s-au ascultat raspunsurile. Aparent nimic neobisnuit. Sa va spun mai departe insa…

Moderatoarea avea patru invitati: un om de stiinta, un psiholog, un avocat si nu mai stiu ce, in general oameni cu scaun la cap si vorbe cumpatate. Cea care prezenta insa toata emisiunea intelegea sa o conduca asa cum dorea ea, nicidecum gandindu-se la calitatea ei, la mesajul pe care il transmite ci dorind doar sa faca dovada calitatilor sale de conducator de marionete. Pentru ca, punand o intrebare, se adresa invitatilor in acest mod: „Domnule avocat, zece secunde pentru raspunsul dvs, va rog, incadrati-va!”

Sa fim intelesi! Omu’ trebuia sa-si exprime punctul de vedere in doar zece secunde, trebuia sa fie clar, explicit, sa vina cu dovezi prin prisma meseriei sale si sa argumenteze tot ce zice intr-un timp atat de scurt? Pai ce, era la scoala? Ai depasit timpul! Stai jos!

Si mai hazliu era ca, daca nefericitul nu se incadra in timp, moderatoarea ii lua vorba din gura, il intrerupea fara prea multe menajamente si se intoarcea nepoliticoasa catre celalalt invitat: „Dvs. ce parere aveti?” Si ramanea invitatul cu vorba in aer, fara punctul de rigoare la sfarsit de propozitie si fara a avea macar ocazia sa se scuze pentru ca nu are timpul necesar expunerii unui punct de vedere…

Ca la teatrul de papusi. Moderatoarea tragea sforile dupa bunul ei plac. Obiectivitate zero!

Ca la interviul ala pe care il voi tine minte toata viata. Ma intreaba comisia: „Ce asteptati de la emisiune? Calitate sau audienta?”

Eu zic sincera: „Calitatea, normal.”

Wrong answer!

Reclame

Autor:

Intotdeauna mi-a placut sa scriu,... sa incerc sa-mi depasesc limitele, sa depasesc orizontul...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s