Publicat în SuperBlog2011

Ghid pentru un britanic

Rozandu-mi unghiile de nerabdare pe peronul garii aradene, asteptam sa soseasca prietenul meu din Marea Britanie. Unghiile mele roase pana in carne nu scoteau la iveala numai nerabdarea de a-mi vedea vechiul prieten ci si chinuitoarea intrebare: Oare va fi incantat de ruta pregatita? Gasisem eu una interesanta si speram sa-i placa.

In primul rand am dat fuga la centrul de inchirieri masini din oras si, ca de obicei, am ales Autonom. Au o gama variata de masini de unde poti alege dar si masini pentru transport marfa sau pentru grupuri de mai multe persoane. Luand in considerare faptul ca vom merge pe drumuri de munte, am rezervat din timp si ales un Nissan X-Trail 4×4. Si iata-ma la gara, asteptandu-mi amicul care urma sa soseasca cu un tren ce avea deja 80 de minute intarziere.

Ma gandeam sa-l duc sa vada ce nu a mai vazut: trei rauri unite intr-unul singur, apa ce produce lumina si ruinele unei cetati vechi de mii de ani.

Vom lua drumul Timisorii si ne vom indrepta spre Resita. De acolo spre statiunea 3 Ape nu mai este mult. Sunt convinsa ca nu a auzit de aceasta ministatiune, ascunsa in munte si data de gol doar de lacul 3 Ape, imens, luminos, in care se varsa trei rauri. Camping, casute de vacanta, hotel, toate la alegere, gratar, cicloturism, plimbari cu barca sau hidrobicicleta, plaja la buza apei, baie, toate ne vor fi puse la dispozitie daca ne vom caza o noapte acolo. Ba mai mult, cred ca incepe in curand si Festivalul de Jazz de la Garana, unde de ani de zile concerteaza nume cunoscute ca Victor Wooten, Christopher Lloyd, Mike Stern sau Steve Hackett. Tot in statiune sunt organizate excursii cu ATV-ul, cu ghid.

De la 3 Ape mergem spre Caransebes, unde, la cativa km de oras, langa comuna Turnu-Ruieni, vom cobori cu masina in munte, pe o panta lunga de 900m, spre una din hidroncentralele care folosesc caderea apei pentru a produce energie. Este impresionant acolo. Nu numai ca la peste 200m sub pamant intalnesti o adevarata industrie, dar constati ca oamenii care lucreaza acolo sunt niste specialisti nemaipomeniti pe care pana si americanii, intr-un proiect de dezvoltare al unei retele de hidrocentrale din Mexic pana in Alaska, ii solicita si chiar le-au facut serioase oferte de munca. Hidrocentrala foloseste doua turbine si doua hidrogeneratoare verticale aflate la 271 de metri sub pamant si foloseste pentru producerea energiei electrice extraordinara putere a caderii apei din munte.

Ne intoarcem apoi la Caransebes si luam drumul Hategului. Nu ajungem in oras pentru ca intalnim cetatea Sarmizegetusei. Aceasta cetate, ce pare gandita de acelasi arhitect ca al Stonehenge-lui, este in fapt un complex de sanctuare si a reprezentat capitala Daciei Preromane. Sper ca prietenul meu britanic sa aprecieze modul extraordinar in care sunt asezate lespezile, pietrele si stalpii si cu siguranta va fi de acord ca aceasta cetate ce isi gaseste inceputurile prin secolele III-II I.H. este una din minunile lumii pentru ca unul din sanctuarele ei, “Soarele de andezit”, este foarte asemanator calendarului Maya.

Vom fi cazati la o pensiune din localitate si ne vom intoarce spre Arad pe ruta Hateg-Deva.

Pana una alta uite ca nu soseste trenul insa suna telefonul. “Vin saptamana viitoare, am de predat un proiect.” Ce ti-e si cu seriozitatea britanica!

Daca insa tot am inchiriat masina de la Autonom, ce-ar fi sa fac ce mi-am propus? Sa merg prin locurile alea minunate pe care vi le-am pomenit…

articol scris in cadrul competitiei SuperBlog2011

sursa foto: http://www.treiape.ro

Reclame

Autor:

Intotdeauna mi-a placut sa scriu,... sa incerc sa-mi depasesc limitele, sa depasesc orizontul...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s