Publicat în SuperBlog 2012

Unitati de stocare performante? Mai degraba calitatea vietii!

Foarte simpatica si provocatoare mi s-a parut una din ultimele etape ale concursului SuperBlog 2012: “Cum arata viitorul unitatilor de stocare?”

Voi v-ati intrebat vreodata incotro ne indreptam, ce vom face, ce vom manca si cum vom mai respira? Ar trebui sa ne punem asemenea intrebari care angajaeaza viitorul si sa facem ceva in cazul in care raspunruile nu vor fi cele mai roz si mai… luminoase.

Ca de pilda, mancarea. Se stie, se speculeaza, se teoretizeaza si se ameninta ca vine ba sfarsitul lumii ba criza alimentelor, ba si una si alta. Eu zic asa: sa ne gandim foarte bine la ce va fi, pentru ca prezentul sa ne fie mai frumos. Pentru ca asa este omul construit: cat traieste invata, cunoaste, citeste si speculeaza.

Asa si cu unitatile de stocare. De la cele mai rudimentare unitati pana la ultimele aparitii in domeniu, trecand de la discheta la CD, DVD, memorii pe stick, harduri externe (pe toate le poti gasi intr-un magazin online de profil) si mai nou in cloud, memoria trebuie sa fie stocata in cantitate cat mai mare, pe un device  cat mai mic si pe cat de mobil posibil.

Intrebarea care se impune, in opinia mea, nu este cum vor arata unitatile de stocare ale viitorului cat ce fel de memorie, ce fel de date vom stoca pe aceste unitati. Se vede cu ochiul liber ca unitatile de stocare de ieri si cele de azi sunt total diferite asa ca, in ritmul acestei evolutii, ne vom trezi peste noapte cu o unitate de stocare uriasa, la care in momentul asta nici macar nu ne gandim. Eu insa ma gandesc la calitate, nu la cantitate.

Se stie. Unitatile vor fi uriase, preturile vor scadea la aceste unitati si vom avea de unde alege. De exemplu, putem da de un grozav pret HDD extern, ceea ce ne va convinge sa il achizitionam. Dar… ia sa ne gandim un pic la ce stocam, la ce ne gandim noi ca am putea retine intr-o memorie, fie ea si de zeci de TERA, daca vom folosi ce stocam, la ce ne foloseste si cum o putem valorifica in scopuri frumoase. Constructive.

Decat sa stocam filme, jocuri, aplicatii (care oricum se vor demoda, vor aparea unele noi iar cele déjà stocate vor avea parte de un memorabil shift+del), mai bine impregnam in memoria metalica informatii cu adevarat utile. Carti. Aplicatii educative, constructive. Documentare valoroase. Amintiri in .jpeg sau alte suveniruri ale unor ani de multa vreme apusi. Cam astea. Si, daca vom sti sa ne administram cu adevarat aceste date, sa le selectam si sa le aruncam pe cele inutile cu adevarat, vom descoperi ca de fapt… nu avem nevoie de unitati de stocare chiar atat de mari. Ci de organizare. De constiinta faptului ca trebuie sa ramanem umani. Avem nevoie de doar de o minte organizata, calma, echilibrata, care le poate stoca de fapt pe toate cate are nevoie sa stie. Restul e viitor. Noi avem nevoie doar de calitate.

articol scris pentru SuperBlog 2012

foto: www.azerty.ro

Reclame

Autor:

Intotdeauna mi-a placut sa scriu,... sa incerc sa-mi depasesc limitele, sa depasesc orizontul...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s