Publicat în De pus sare pe rana, Uncategorized

Exemple… din afara sau din interior?

dzn_Cupboard-by-Dimitri-Vangrunderbeek-3In urma cu cateva zile, un post de radio indemna ascultatorii sa sune si sa spuna in direct ce exemple pozitive putem avea noi de la alte tari? Ce natii reprezinta pilde demne de urmat pentru romanasii care – vai, Doamne! – nu stiu sa traiasca, sa intretina curatenia, sa utileze parcurile si mai mai departe…

Eu vin azi cu o mica si foarte neinsemnata completare (daca vreti, puteti sa nu tineti cont de ea, atat de neinsemnata pare) si va intreb: avem noi oare nevoie de exemple? Sa ni se spuna cum traiesc altii si cum sa ii urmam? Cum sa ne reglam nivelul de trai dupa al lor (de parca am putea noi face asta)? Unde este atunci identitatea noastra nationala? Increderea in propriul popor si in ale noastre posibilitati (asa cum sunt ele, destul de limitate de vremuri)? De ce trebuie tot timpul sa ne ghidam dupa altii si sa ne miscam in ritmul si in sensul pe care il au ei?

Sau ne luam cumva dupa cei care au postat pe o retea de socializare sintagma „Romania are nevoie, de cand se stie ea, de un alt popor?” Credeti in asa ceva? De ce sa nu stimulam increderea in noi insine si de ce sa nu ne incurajam a face fapte bune altfel decat prin a-i da exemplu pe altii?

Da, putem avea exemple grozav de frumoase mentionand alti romanasi din frumoasa noastra tara care stiu sa se gospodareasca, care stiu sa isi educe copiii frumos, altfel decat prin a le asigura vacantele in strainatate sau diplomele la sfarsit de an, putem avea incredere si ii putem urma pe acei romani care sunt mai simpli dar mai curati decat noi, pe cei superiori intelectual si sufleteste, putem urma exemplul anumitor zone din tara care stiu sa-si exploateze potentialul turistic, sau acele orase care isi gospodaresc cum se cuvine parcurile si atractiile turistice, care stiu sa-si pastreze nealterata (si fara bascalie) istoria si obiceiurile… si lista poate continua.

Nu credeti ca romani de-ai nostri ne pot servi drept exemplu, mai potrivit chiar decat francezii, austriecii sau englezii? Nu credeti?

foto: www.dezeen.com

Reclame

Autor:

Intotdeauna mi-a placut sa scriu,... sa incerc sa-mi depasesc limitele, sa depasesc orizontul...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s