Publicat în Uncategorized

Despre sporul casei

gradina.acasa.roCine nu a auzit cel putin o data aceasta expresie si cate intelesuri nu i s-au dat de-a lungul vremii?

Citind mai bine si amuzandu-ma pe o parte si intelegand pe de alta parte multiplele sale sensuri, am ajuns la concluzia ca aceasta expresie este cu mult mai profunda decat am crede. Sau cel putin scopul ei.

Toate insa se leaga de strict denumirea pe care o poarta si de aceea este bine sa stim:

camara.roCa este o planta. Superba, de gradina sau de ghiveci, Lisa cea harnica este foarte usor de intretinut si are florile in mai multe nuante. Pot fi roz deschis sau inchis, albe sau multicolore si au o delicatete care te atinge pana-n fundul sufletului. Din gradina mea nu lipsesc si abia astept sa rasa la primavara. Sa vad de voi avea spor.

Apoi, este o rugaciune pentru care se pregateste gospodina casei atunci cand vrea sa ii mearga bine caminului ei: tine post trei zile, spune rugaciunea, se abtine de la treburi in zi de sarbatoare, merge la biserica si imparte bunatati celor cu adevarat nevoiasi.

galerie-arta.roSub denumirea de sporul casei mai este cunoscut si un element decorativ,  de obicei o sticla mica si pantecoasa, umpluta cu seminte de cereale, pline de simboluri si pe care e bine sa o tii in casa, la vedere. Se pare ca aceste cereale atrag energiile pozitive si alunga spiritele rele. Cu alte cuvinte, arta, frumusete, pozitivism si originalitate intr-o singura sticla!

Obiceiuri. Se pare ca traditia romaneasca pastreaza anumite obiceiuri care atrag sporul casei si fac lucrurile in gospodarie sa mearga struna. Printre acestea mentionam doar cateva: nu da cu matura dupa ce pleaca musafirii decat daca stii ca au fost oameni rai, nu strange patul alaturi de cineva pentru ca va veti certa, nu bate covorul dupa apusul soarelui si nici nu strange gunoiul seara…

 

foto1: www.gradina.acasa.ro

foto2: www.camara.ro

foto3: www.galerie-arta.ro

 

Reclame

Autor:

Intotdeauna mi-a placut sa scriu,... sa incerc sa-mi depasesc limitele, sa depasesc orizontul...

Un gând despre „Despre sporul casei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s