Publicat în Advertorial, Copilasi, copii, adolescenti, Uncategorized

Diverse forme de educatie. La romani, bataia!

banner-campanie-salvati-copiii-

Nu pricep, pur si simplu, cum poti bate un copil Nu CUM, pentru ca am vazut ca romanul e inventiv si stie el sa-si altoiasca odorul prin diverse mijloace si cu o multitudine de unelte, ci… CUM DE POATE FACE ASTA?!

Si uite ca poate. De cate ori nu am auzit oare: „Lasa, ca si eu am mancat bataie de la mama si uite ca nu am patit nimic!”sau „Bataia e rupta din Rai” sau mai rau: „Te bat pana te domolesti!”

Doamne, de ce atata violenta impotriva unui copil?

Violenta nu e oare arma celor care nu mai pot gandi, nu se mai pot face intelesi si reprezentarea fizica a neputintei si a furiei unui  parinte? In toate cazurile exista solutii. Si nu implica deloc forta fizica.

Din nefericire, in Romania secolului XXI parerile sunt dramatic impartite.

Realitatea cifrelor este absolut inspaimantatoare. Publicat pe site-ul www.salvaticopiii.ro, in cadrul campaniei „Copiii fara etichete„, acest studiu ar trebui sa ne dea serios de gandit. Iata ce am spicuit eu din acest studiu:

„În România anului 2013, 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie; 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului; 18% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.”

Oameni buni, ce e asta? Ne laudam ca avem linguri de lemn in casa, ca suntem net superiori copilasilor nostri sau ce?

Exista comunicare, dragilor – stiu, este atat de raspandit acest concept dar… haideti sa-l transformam in realitate -! Sa nu ramana la stadiul de teorie!

Un copil crescut frumos nu este un copil crescut cu bani, nici crescut cu bataia, nici educat cu biciul si nici copilul caruia i-ai oferit toate conditiile dar cu care nu ai discutat niciodata deschis! Un copil crescut frumos este acel copil pe care tu iti faci timp sa il intelegi, acel copil pentru care tu lasi totul balta si ii acorzi macar cateva minute, este copilul pe care il asculti, cu care interactionezi si pe care inveti sa-l cunosti! El are nevoi, ambitii, micile lui placeri si capricii, dorinte si temeri. Si tu trebuie sa i le intelegi pe toate. Nu cu batul sau lingura de lemn. Si nici cu cureaua. Ci cu inima, cu sufletul tau, cu tot timpul tau si cu toata dragostea de care esti capabil.

Nu exista copil rau, nici copil obraznic. Exista pur si simplu copii. Nu le poti face fata? Apeleaza la un ajutor, nu te sfii sa incerci sa vezi lucrurile si din alte perspective si mai ales, nu-ti refuza placerea de a intelege si de a fi inteles de copilasul tau!

Pentru aceasta postare nu vreau diplome, nici premii. Daca macar un parinte care isi loveste copilul va intelege cu adevarat ce am scris, rasplata mea sufleteasca va fi mai mult decat am sperat vreodata.

articol scris pentru blogalinitiative.ro si salvaticopiii.ro

Reclame

Autor:

Intotdeauna mi-a placut sa scriu,... sa incerc sa-mi depasesc limitele, sa depasesc orizontul...

Un gând despre „Diverse forme de educatie. La romani, bataia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s