Publicat în Uncategorized

Ratacind pe Valea Barzavei

DSC09519Daca ati trecut vreodata prin judetul Arad si nu ati urmat drumul care urmareste firul Barzavei inseamna ca nu ati vazut ce este mai furmos si mai rustic in acest judet din vestul tarii…

Barzava, Grosii Noi, Monorostia, Slatina de Mures, iata cateva asezari ce apartin comunei Barzava, atestata documentar inca de pe la 1741.

Nu comuna in sine, istoria acesteia sau obiectivele turistice din zona m-au fermecat insa (obiective turistice deloc de neglijat, de altfel: zona fosilifera de pe valea Monorostiei, salasele de pe valea cu acelasi nume, Valea Muresului, scolile vechi din Capruta, Monorostia sau Barzava, casa memoriala Iosif Conta sau bisericile vechi din perimetru).

Ci peisajul. Vaile inguste, drumurile pietruite si salbatice, strajuite de copacii inalti si falnici ai padurii, apa care susura insotindu-te in drumul tau, salasele ascunse si misterioase ale oamenilor, vacile care pasc linistite, ferite de orice poluare sau ochi neprietenos, miile de oi care coboara dealul impadurit sau caii pe jumatate salbatici, al caror nechezat linistit rasuna in toata valea… Oamenii buni, generosi, care sar sa te ajute de oriunde ai fi si orice ai avea nevoie, padurea care te priveste ingaduitoare si chiar si aerul pe care il respiri te farmeca cu adevarat. Te subjuga si te impiedica sa pleci.

Am dat, la salasul unui gospodar (padurar adevarat, cu pistolul la brau), de o scroafa cu purcei. Pe jumatate salbatica, purcica s-a balacit nestingherita, alaturi de cei mititei, in balta special amenajata, privind cu ochi curiosi  catre noi, intrusii. Nu i-am deranjat. Au incercat doar sa treaca de gardul electric, guitand speriati cand firul le-a gadilat raturile.

Padurarul ne-a explicat ca mistretii, caprioarele si lupii coboara foarte des pana in curte, ajungand aproape de casa. Ni s-a parut extraordinar sa fii atat de aproape de oras (Aradul se afla pe la vreo 60 si ceva de kilometri de Valea Barzavei), iar aici sa se desfasoare nestingherita, in toata splendoarea ei, natura. Rezervatia Naturala Runcu – Grosii Noi.

Iata cateva fotografii pe care le-am facut la fata locului, mirata ca ziua trecuse deja si constatand cu parere de rau ca se apropia seara si urma sa mergem spre casa…

DSC09477 DSC09479 DSC09481 DSC09483 DSC09487 DSC09489 DSC09493 DSC09494 DSC09504 DSC09515 DSC09520 DSC09523 DSC09524 DSC09534

foto: arhiva personala

Reclame

Autor:

Intotdeauna mi-a placut sa scriu,... sa incerc sa-mi depasesc limitele, sa depasesc orizontul...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s