Cu painea la psiholog

murphyUrasc psihologii. Stiti voi, categoria aceea de oameni care le stie pe toate, acei indivizi care, in spatele unui zambet amabil si cu o privire aparent indiferenta iti fac evaluarea din momentul in care care le calci pragul. Automat, cand vii la ei ai o afectiune. Trebuie sa ai! Altfel nu ai fi acolo. Si, daca nu o afectiune (care te va trimite direct la psihiatru), ai cel putin o problema care te macina sau, daca preferi, poti merge doar pentru a-ti face o evaluare ce te va lamuri cat esti de intreg la minte. Daca esti.

Partea amuzanta din ziua aceea a inceput neasteptat, cand, pe masura ce imi arata cartonase cu diferite imagini carora eu trebuia sa le gasesc pe loc o asociere, gura m-a luat pe dinainte:

“Paine!”

Psihologul, un om intre doua varste, isi aseza mai bine ochelarii.

“Paine, zici? De ce tocmai paine?” si, in ciuda efortului de a adopta in continuare o atitudine profesionista, se foi pe scaun, derutat.

“Si ce daca spun paine? Asta inseamna ca am facut vreo asociere negativa? Indica asta cumva prezenta unei probleme la mansarda?” si aratai cu degetul facultatea pomenita.

Fotografie0093“Nu, dar… de ce tocmai paine? Ma asteptam sa spuneti cu totul altceva! ORICE  altceva!”

Ma asezai pe bine in scaun.

“Stai sa-ti spun cum sta treaba. Maica-mea face o paine cu branza cum n-ai vazut matale. Daca ai masina de facut paine, cu atat mai bine. Daca nu, saliveaza cat iti spun eu! Se pun 315 ml de apa calduta (vezi ca am gramaje din astea, nemtesti, trebuie sa respecti intocmai reteta), o  lingurita si jumatate de sare, o lingura de ulei de buna calitate, inca una de zahar, in masina de facut paine. Apoi tai 100 de grame de carnat de casa (poate fi si uscat, poate fi si afumat) in cubulete mici si le pui peste celelalte. Faina (610gr, atentie la gramaj, da?) o amesteci cu o lingurita si jumatate de drojdie uscata activa si cubulete mici-mici de miez de lapte Delaco. Gasesti matale peste tot, daca esti Fan Branza nu-ti mai zic unde sa mergi, stii singur drumul. Presari si oregano in ploaie peste toate astea, cativa fulgi de masline si pornesti programul de paine, de obicei Paine Frantuzeasca. Dupa ce isi termina programul, ridici frumusel capacul si te bucuri de un produs original, care te va duce cu gandul concomitent la carnatii bunicii, mozzarella italienilor si urda romaneasca, de la tara. Singurul dezavantaj? Se mananca prea repede. Coace prea mult si o mananci goala. Dar, daca esti mata baiat destept, iti cumperi o masina de facut paine la un kil jumate. Intrebari?

poza-miez-pt-temaOchelarii psihologului meu (bietul, parea un om de treaba) cazusera din nou periculos spre varful nasului si bunul doctor uitase sa-i mai ridice. Ma intreba doar:

“Vorbiti serios sau va bateti joc de mine? Este totusi un simplu cartonas cu o prajiturica desenata pe el. Potrivit oricarei definitii in speta…”

“Eu repet ca ala e un miez de lapte care merge foarte bine cu reteta de paine a maica-mii. Am si la mine cateva felii. Vrei?”

delaco_fan_branza_proof1Si dadui sa scot din geanta batista mototolita in care infasurasem in graba bucata de paine cu pricina.

“Multumesc, e in regula, va cred.”

“Hai, altceva mai ai?” intrebai grabit, nu de alta, dar mirosul de branza si carnati se imprastiase prin camera si riscam sa raman fara bucata pretioasa.

“E suficient pentru azi. Cred ca ne putem intalni lunea viitoare la… sa spunem cinci?”

“Cum vrei matale! Luni sa fie! Vezi ca de data asta aduc paine cu slanina si… bere! Pe aia ai incercat-o? Nu e mare diferenta la reteta, pui doar 100ml lapte si 100ml bere. Sa vezi ce pufoasa iese! Slanina ii da gust iar berea volum! Frumoasa si aratoasa ca…”

Fotografie0094“Va cred, va cred. Ne vedem data viitoare.”

“Bun, paguba ta daca nu ai gustat painea mea cu carnati si miez de lapte de la Delaco! Sa nu zici ca nu ai stiut! Te vad data viitoare, aduc si o palincuta, ceva, nu de alta, dar nu merge goala. Am si acum la mine…. Vrei? Nu? Gata, plec, ca am de scris pentru SuperBlog. Sa fii mata sanatos! Ne vedem mandei!

 

Articol scris cu pofta pentru SuperBlog 2013

Foto 1: http://www.prem-rawat-bio.org

Foto 3,4 : www.delaco.ro

Foto 2, 5: arhiva personala

 

 

Anunțuri

2 gânduri despre „Cu painea la psiholog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s