Publicat în Uncategorized

Pasaje din carti, franturi din realitate

reality-check-11De la o vreme experimentez lucruri originale. Si nu sunt originale pentru ca nu le-am mai trait, ci pentru ca nu le-am mai trait… de multa vreme. Probabil si voi v-ati confruntat cu asemenea situatii dar in orice caz va spun eu cate ceva despre ce ma bulverseaza pe mine zilele astea…

Nu de putine ori mi s-a intamplat sa ma gandesc la o carte oarecare, citita in adolescenta sau mai tarziu si chiar in zilele respective sa ma confrunt cu o situatie absolut identica cu scena din cartea de care imi amintisem…

Pasaje intregi imi pareau a cobori dintre copertele groase din carton si se transpuneau in realitatea, de cele mai multe ori cruda si neinduplecata, de care ma loveam zi de zi.

Ca sa va dau un exemplu, iata: imi aminteam la un moment dat de un fragment din „Jane Eyre”, in care eroina monologa in fata oglinzii, zicand: „Tu, sa placi domnului Rochester?”

Si ma trezesc amintindu-mi de pasajul asta exact cand ma priveam cu ochi critic in oglinda, observandu-mi parul sur la tample si gandindu-ma: „Oare mai plac eu lui, asa cum sunt? Cum sa-i plac? Trebuie avuta in vedere o schimbare!”

Sau alta situatie. Observ mamici altoindusi progeniturile pe strada si ma duc cu gandul automat la mama lui Dan Puric care, potrivit insemnarilor autorului in cartea „Fii demn!”, este descrisa ca fiind o fire apriga si iute, hotarata si voluntara.

Si multe, multe alte cazuri – de care nu-mi amintesc acum cu exactitate – pareau a fi desprinse din paginile unor minunate lecturi

Oare viata este descrisa atat de exact in carti? Sau cartea porneste de la experienta de viata? Sau ambele?

foto: http://www.joemoransblog.blogspot.com

 

 

Reclame

Autor:

Intotdeauna mi-a placut sa scriu,... sa incerc sa-mi depasesc limitele, sa depasesc orizontul...

3 gânduri despre „Pasaje din carti, franturi din realitate

  1. Toata viata este un sir de corespondente, de comparatii si de compromisuri……luata in bloc. Viata unica a fiecaruia este speciala tocmai prin unicitate, dar, la randul ei, se interfereaza cu vietile celorlalti. Se completeaza sau se degreveaza in functie de perceptia segmentului studiat. Ti-a „iesit” asta si ai surprins foarte bine corespondentele, dar, pentru tine acum: tine cont si de factorul hazard din teoria haosului: „Orice bataie de aripi a unui fluture in Miami, poate starni un uragan in Filipine”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s