Publicat în SuperBlog2015

Certificatul energetic – oglinda unei cladiri cu adevarat frumoase

aradcityroIn ultimii douazeci de ani au aparut… ele. Cladirile. Reprezentand si aducand in prim plan arhitecturi inovatoare, idei originale, constructori cu stil si oameni cu dare de mana. Toate impletite intr-un manunchi colorat de bun sau prost gust, mantuiala sau nu, mosteniri sau noutati, vechituri sau proiecte recente.

De cele mai multe ori, o cladire, de orice fel ar fi ea, orice destinatie ar avea si in orice loc de pe pamantul asta s-ar afla, ei bine, ea reflecta personalitatea celui care a construit-o. Ideile lui. Masura propriei sale performante si incununarea ideilor sale. Si, trebuie sa recunoastem spre marea cinste a celor care au construit ceva, ca romanii stiu sa ridice de la pamant orice. Daca stiu sa si pastreze, este altceva.

aradonroSa luam superba gara din municipiul Arad, aflata in plina si deplina schimbare. Renovare. Reconstructie. Cum vreti voi. Cert este ca este una din cele mai frumoase cladiri din Romania si, desi a fost bombardata in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, nu si-a pierdut din demnitate. Din eleganta. Statura i-a ramas impunatoare in ciuda lipsei de interes a celor care trebuiau sa aiba grija ca ea sa imbatraneasca frumos. In cele din urma, au facut-o. Au acordat interes (si sute de milioane de euro) acestei superbe cladiri ce-si are originile undeva prin 1905-1910, perioada in care a fost ridicata de la pamant.

Dincolo de utilitatea certa pe care o va avea ca parte integranta din amplul proiect de modernizare al Culoaruui IV paneuropean, gara din Arad ramane o doamna care stie sa-si pastreze frumusetea, un pic ofilita, chiar si atunci cand nimeni nu o mai admira. Ma indoiesc insa ca sediul a zeci de birouri aflate la etaj corespunde din punct de vedere al sigurantei, al indeplinirii unor criterii legate de studiul geo-fizic al zonei, ma indoiesc serios ca suprafata pe care este construita a mai fost testata, revizuita sau consolidata. Ma indoiesc de multe lucruri cu privie la ea.

gara-600x414Mi-ar placea insa sa imi inchipui ca nu au uitat ca, atunci cand renovezi general o cladire, mai ales una de anvergura Garii, trebuie sa tii seama de niste elemente care vizeaza, dincolo de orice temei legal, tehnici elementare de bun simt.

Certificatul energetic ar fi unul din aceste tehnici. Obligatorii, am putea spune, daca ne legam de importanta renovarii in conditii optime a acestei cladiri, mai ales ca in ultima vreme obtinerea unui asemenea certificat face parte din fisa postului oricarui responsabil cu renovarea, consolidarea, vanzarea, cumpararea sau inchirierea unui imobil. Nu, nu e o moda si nici o fita sa detii un asemenea certificat de performanta energetica. Ci reprezinta adaptarea la multe proiecte de institutii ce dezvolta programe serioase de reabilitare termica si eficientizare energetica a cladirilor.

logo_Avizez-ENERMED-IMPEX-SRLRestructurarea majora a garii aradene reprezinta ea insasi conditia esentiala a existentei acestui certificat. Pereti cu modificari de textura (generate in parte de vechime, in parte de miscarile seismice din zona, in parte de renvovarile galagioase facute mai mult pe apucate si de mantuiala; temperaturi interioare care sufera schimbari bruste sau dimpotriva, care alterneaza negativ aerul cu cel cald intr-un mod nepermis de nesanatos, pereti inalti ai unor ziduri in care s-au infiltrat pe nesimtite umezeala si mucegaiul, instalatie electrica deficitara, modificata si reparata la a nu stiu cata mana, elemente de siguranta de calitate in doielnica la geamuri si ferestre, materialul insusi al usilor si cadrelor metalice sau din lemn, avariile serioase suferite de aparatele de aer conditionat in ani si ani de zile, neschimbarea filtrelor la timp, odorizarea si aglomerarea aerului si-asa incarcat de noxe, fac insuportabila atmosfera din birouri….

Si cate inca! Consum energetic si consum uman inutil. Daca acest consum uman poate si vrea a se putea gestiona singur, ei bine, consumul energetic nu poate face asta. Chestii de bun simt ne dicteaza ca tot factorul uman trebuie sa actioneze.

pret-certificat-energeticSa inceapa, par exemple, niste investigatii de certificare energetica, audit sau termografie special create pentru constructii. Se incepe cu un telefon sau un contact cu avizez.ro. Se dau lamuriri, se fac niste constatari prealabile, se culeg informatii, se intocmeste un dosar. Etapa a doua: specialistii – auditori energetici atestati, cu peste 18 ani vechime – vin la fata locului si admira cladirea. In cazul nostru, au ce admira. Arhitectura interioara a cladirii garii aradene este absolut fantastica. Fara indoiala, specialistii se vor lua cu mainile de cap. Au ce sa certifice. Daca va fi cazul! Si totusi, dau totul pentru optimizarea consumului de energie in zona. Doar lucreaza sute de oameni acolo.

Se scaneaza termic cladirea cu o camera de termoviziune (termografie) pentru a se determina distributia temperaturii pe suprafata imensa a garii. Gama de culori si intensitatea acestora indica diferentele de temperatura de la suprafata constructiei. Bineinteles ca vom primi si un certificat de analiza cu toate imaginile scanate.

Asteptam maxim 48 de ore si se elibereaza certificatul energetic, oglinda performantei energetice a unui imobil. Se plateste o taxa iar zece ani de zile ne putem mandri cu un asemenea atestat.

Marea intrebare este: cati dintre noi se gandesc la asa ceva atunci cand construiesc, cumpara, vand sau renoveaza o cladire sau un apartament? Si totusi, importanta este vitala. Energia si modul cum o gestionam sunt foarte importante.

avizez1Pe mine ma deprima pur si simplu cadrul ferestrei biroului meu de la etajul I, mancat de carii, cu vopseaua scorojita, decolorata si veche, ce sustine un geam cu dense urme de zeci de ani de frecat si prin care parca intra caldura vara sau frigul nemilos iarna.

Imi este draga intreaga cladire. Este absolut fantastica. Si astept ziua cand, renovata, curata si frumoasa, isi va face intrarea in lume ca o adevarata doamna la a doua tinerete. Care a stiut sa-si asigure frumusetea si sanatatea.

 

Articol scris pentru SuperBlog2015 si avizez.ro

foto: http://www.aradon.ro, aradcity.ro si avizez.ro

 

 

Anunțuri

Autor:

Intotdeauna mi-a placut sa scriu,... sa incerc sa-mi depasesc limitele, sa depasesc orizontul...

Un gând despre „Certificatul energetic – oglinda unei cladiri cu adevarat frumoase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s