Publicat în Spring Superblog 2018

Corespondenta cu final fericit

Dragul meu,

M-am hotarat! Prea esti nehotarat si prea te plangi! Plec!

Credeai ca alegerea cea mai frumoasa este si cea mai usoara? Credeai ca ne vom trezi, uite-asa! Cu cheile in mana? Nu!

Intai alegi terenul! Buuun ! Aici am cate ceva de precizat! Sa nu fie prea aproape de oras dar nici prea departe, sa fie o casa activa –  economica, ergonomica, confortabila, cu suprafata utila corespunzatoare pretentiilor mele, prietenoasa energetic si in armonie perfecta cu mediul), aproape de strada principala dar si in zona linistita, sa fie teren intravilan (obligatoriu!) si sa faci rost de toate actele alea repejor! Doar nu voi sta luni de zile sa te hotarasti tu asupra culorii portii! Vreau casa si gata! Cu poarta automata! Cu telecomanda asezata frumusel pe bordul masinii mele proaspat cumparate (vezi ca vreau si masina!)

Si sa stii ca nu glumesc! Altfel,… plec la mama!

 

Draga mea,

Te poti duce linistita in… satul mamei tale si poti pune pe foc la fel de linistita lemnele alea verzi, pe care le vei crapa tot tu! Si te poti incalzi linistita la teracota aia veche de cand lumea si iti vei sterge  – fara sa te deranjeze nimeni – ochisorii aia frumosi cand vei plange dupa pretioasa mea persoana. Semnal zero in vagauna aia…si niente „uaifai”!

Si pe cand te reculegi tu asa frumos (nici psihologul tau nu te putea pune pe picioare cum te va pune o luna de relax la tara, la…mama ta), eu ma voi apuca de treaba.

Nu numai ca stiu precis ce fel de proiect de casa imi doresc dar am cunostinte exacte asupra modului in care voi actiona! Exista birou de proiectare care acopera exact cum trebuie arii intinse si extinse ca ingineria, performanta energetica, evaluarea sau arhitectura, cadastrul… Am gasit o echipa multidisciplinara, AIA Proiect, ca se poate ocupa de exact ce nu vreau eu sa ma ocup! Am gasit aici si niste arhitecti proiectanti de mana intai! Proiecte de casa la alegere, oameni cu care poti vorbi, prin gura carora vorbeste experienta, idei noi, originale, modele si exemple pe alese si pe culese si, cel mai important, toate astea vin de la specialisti! Adica nu ca tine sau ca mine!

Nu vreau sa ma cert, batand la usile inchise ale birourilor de cadastru si nici nu vreau sa astept luni de zile pe holurile primariilor pentru obtinere avize! Si vreau sa stiu exact ce potential energetic va avea casa mea, ce evaluare initiala va detine, cat de prietenoasa va fi cu mediul, pe ce echipa pot pune mana si unde sa ma indrept daca vreau sa fac modificari pe parcurs.

Si asta pentru simplul motiv ca acesti oameni se ocupa de absolut tot ce inseamna stres, nervi, hartii, tone de hartii, avize, certificate si alte minunatii. Ei stiu unde sa mearga, ce trebuie sa obtina, cat costa un aviz sau cat este valabil un certificat si pot da si sfaturi (chestia asta mi-a amintit de sfaturile tale dar curand mi-am dat seama ca de fapt oamenii sugereaza, nicidecum nu impun. Si oricum, sunt profesionisti…).

In urma unei discutii amicale cu reprezentantii biroului, in fata unei cafele burinde si intr-un ambient cat se poate de primitor, am pus la cale toata tarasenia. In primul rand, Certificat  de urbanism este un concept care mie imi da fiori insa specialistii m-au linistit spunandu-mi ca se poate obtine, nu tine loc de autorizatie, este valabil intre 6 si 24 de luni si fara el nu pot face nimic. Este, asadar un start de care ma voi bucura la maxim. Certificatul ala ne va spune la obiect aspectul juridic al chestiunii (tipul de teren pe care voi construi casa,  daca este intravilan sau extravilan, daca este monument istoric sau nu… Sub aspect tehnic, lucrurile se complica putin dar numai pe hartie: va trebui sa imi spui clar ce inaltime vrei sa aiba casa, pentru ca se va tine cont de toate lucrurile astea; se vor mentiona retragerile obligatorii fata de proprietatile vecine sau vizavi de axul strazii, echiparea cu utilitati existente sau referirea la alte utilitati – apa, canalizare, gaze, energie electrica, energie termica, telecomunicatii-, aliniamentul stradal… Ma rog, nu te mai plictisesc si cu aspectul economic al chestiunii, dar exista si el… In orice caz, in termen de 30 de zile vom avea certificatul asta de urbanism…

Vreau sa iti spun, draga mea, ca mai stiu exact si cum va arata casa. AIA Proiect au si o armata de specialisti, proiectanti, ingineri, toti oameni cu carte si experienta (chiar din 2008) care ne pot da idei bune de tot cu privire pana si la o zidarie de calitate!

 

In rest, oamenii se vor ocupa de mult mai multe hartiute care tie iti repugna atata: rapoarte de evaluare imobiliara, intocmite de specialisti ANEVAR (poate, vezi Doamne, vrei sa vinzi dupa aia sau pur si simplu vrei sa stii valoarea casei pe care ti-o pun cu atata drag la dispozitie), sau poate iti doreste inimioara o casa activa cu panouri fotovoltaice! Oamenii astia iti vor putea spune cam ce preturi sunt, ce ne recomanda, ce fel de panouri sunt potrivite in functie de suprafata si cam cum ne putem amortiza investita (pe undeva pe la 3-5 ani, au calculat ei). In orice caz, e vorba de 50 de ani in care aceste panouri au avut timp sa evolueze. Si au evoluat, crede-ma. M-am interesat. Si in felul asta vom economisi multi bani, avand in vedere preturile mereu crescande ale energiei electrice.

 

Si, draga mea, vrei cumva gaz? Trebuie si aici avize si tot biroul de proiectare AIA Proiect ni le va pune la dispozitie! Va trebui intai sa clarifice daca exista retea de furnizare a multdoritelor tale gaze naturale in zona dar se ocupa ei linistiti de asta, nu-mi mai bat capul! Stii ce mi-a scapat insa? Nu-ti stresez eu neuronii aia dragalasi dar nu ma pot opri sa nu ma intreb daca nu cumva am uitat sa-i intreb pe mesteri de Carte Funciara?

Stii ce e aia? E un document foarte important fara de care nu pot construi nicio casa. Un extras de carte funciara poate fi solicitat (il solicita ei in numele meu) la innoirea unui act de proprietate sau chiar la instalarea unor utilitati, cum ar fi gazele, apa sau canalizarea) si il pot ridica frumos-frumusel de la un Oficiu de Cadastru.

Hai, ca te-am dat gata. Vezi cate stiu? M-au omenit specialistii aia cu tot felul de notiuni si servicii pe care eile cunosc atat de bine! Mi-au povestit cate-n luna si in stele si sunt pe deplin edificat!

Stiu unde sa apelez daca am nevoie de un aviz de sanatate, de un aviz de salubritate si cate inca! Si, daca ma infurii, am sa solicit si un Certificat Energetic al casei mele, sa vad daca energia aia te multumeste si sa-i vad performanta energetica! De fapt, ultima parte ma intereseaza teribil.

 

Dragul meu,

Ma doare capul deja… Doamne, ce bine ca te ocupi de tot! As avea cate ceva de retusat totusi… Vreau o casa verde, dar nu foarte verde, mai inaltuta dar nici prea inalta, cocheta dar nici prea tipatoare, prietenoasa cu mediul dar nici foarte… Auzi, dar ce inseamna asta?! Inseamna ca ne vom imprieteni cu toti vecinii? Cu tot mediul? Care mediu? Acvatic? Cu toata flora, fauna?…

 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018

Foto: http://www.aia-proiect.ro, http://www.aia-proiect.ro/blog/, http://www.facebook.com/spatiuldomestic

Video: https://www.facebook.com/, https://youtu.be/

 

 

 

Autor:

Intotdeauna mi-a placut sa scriu, sa incerc sa-mi depasesc limitele, sa depasesc orizontul...

Lasă un comentariu